Jabra Evolve 75 -kuulokkeet ja Teams

Sain Jabralta testikäyttöön Evolve 75 -kuulokkeet elokuussa ja ajattelin että kirjoittelen kokemuksistani niiden kanssa blogiartikkelin. Taustana ja verrokkina itselläni on ollut pääasiassa käytössä viimeisen kahden vuoden aikana Sennheiser Hd 4.50 Btnc -Bluetooth vastamelukuulokkeet. Bluetoothista (joko kuulokkeiden ja/tai Surfacen )todennäköisesti johtuen, on noiden kanssa pari ikävää piirrettä: enemmän kuin useasti Teams-puhelussa on tehtävät kuulokkeille off-on rituaali jotta Teams oikeasti kytkeytyy niihin – ne näkyvät aktiivisena mutta ääntä ei kulke kumpaankaan suuntaan. Toinen piirre paljastuu kun siirtyy jatkamaan musiikin kuuntelua Spotifystä puhelun jälkeen – ää-ää-ni pppä-tkkkk-ii.. Ja tämänkin korjaa kuulokkeiden off-on rituaali.

Eroja näiden kahden kuulokemallin välillä on mm.

  • Korvan päälle tulevat vs peittävät
  • sankamikrofoni – jossa mute-toiminto kun kääntää sangan ylös
  • taustahälinänpoisto myös mikrofonille
  • Mahdollisuus kytkeä luurit koneeseen donglella

Muistakin eroja on – mutta pysytään näissä. Äänentoisto on minulle riittävällä tasolla molemmissa kuulokkeissa: musiikkia kuuntelee mielellään ja puheluissa äänet ovat loistavat.

Dongle in – dongle out

Bluetooth-käyttökokemus ei ollut kummoisempi näilläkään kuulokkeilla. En tehnyt muistiinpanoja elokuussa syistä mutta siirryin suosiolla käyttämään donglea luurien kytkemiseksi koneeseen. Dongella kytkentä on nopeaa ja äänilaite “kaappaa” itsensä aktiiviseksi ilman kysymyksiä. Teams-käyttäjän näkökulmasta: pystyi olemaan varma että luurit on kytketty ja ne ovat aktiiviset. Käyttö on siis helpoa ja vähemmän tarvetta säätää verrattuna puhtaasti Bluetoothilla käytössä oleviin luureihin.

Donglen käyttö taas.. Surfacessa on yksi USB-portti ja kuulokkeiden donglea ei suositella käytettäväksi telakan/dockin portista.

Donglen kanssa käytettäessä tuli eteen myös ihan uusi piirre: siinä missä Spotify on viimeaikoina osannut lopettaa musiikin soiton Teams-puheluun liityttäessä ei donglen kanssa tätä tapahdu. Spotify on käytävä erikseen laittamassa kiinni.

Päädyinkin välillä repimään suosiolla donglen koneesta pois ja “kytkemään” luurit käyttöön sen avulla kun niille oli tarvetta.

Hälinänpoisto

Aktiivinen melunvaimennus (ANC) toimi näissä hyvin. Omassa käytössä ei valittavissa vaikkei tilasta ihan hiljainen tullutkaan. Avonaisempi luurien rakenne päästää aina melua sisään jonkin verran.

Mikrofonin hälynpoisto saa kehuja: olin välillä testin vuoksi ikkuna auki (tie lähellä) palavereissa ja tallennetta kuunnellessa oli taustamelu suodattunut itseäni ilahduttavalla tavalla pois. Verrokkina olin myös puhelussa jossa vastapuoli ajoi autoa nämä luurit päässään – auton melua ei kuulunut lainkaan.

En kuitenkaan ehtinyt kokeilemaan näitä aidosti haastavissa paikoissa, kuten kävelyllä (tuuli ja mikrofoni – tuhoisa yhdistelmä yleensä) tai kahvilassa. Junassa taustaäänet suodattuivat hyvin pois joten todennäköisesti ainakin kahvilaympäristössä puhuminen on paljon helpompaa näiden kanssa.

Hälynpoistossa on kokonaisuutena erittäin toimiva.

Käytön mukavuus

Itselläni on tapana kuunnella musiikkia töitä tehdessä keskittymisen parantamiseksi – ja musiikin lomassa on erilaisia palavereita, puheluita, työpajoja ja webinaareja joissa olen mukana. Useasti käytän ulkoista kaiutinta mutta silloin kun se ei ole mahdollista (tai unohdan ottaa luurit pois korvilta) ovat kuulokkeet päässä pitkiäkin ajanjaksoja.

Tässä tilanteessa tulee eteen pidempiaikaisen käytön mukavuus. Jabrat on suunniteltu enemmän satunnaiseen ja lyhytaikaiseen käyttöön. Huomasin tämän korvistani – silmälasien sangat saattavat myös vaikuttaa asiaan. Vaikka vanhat kuulokkeeni ovat, erityisesti kesällä, hiukan hiostavat ovat ne huomattavasti mukavammat pidemmällä ajalla kuin Jabra Evolve 75:t.

Alussa kuulokkeet tuntuvat kuitenkin hyvältä ja mukavalta päässä, joten olin aika yllättynyt etten ollut näiden kanssa yhteensopiva pidempään yhtäjaksoisesti käytettäessä.

En ottaisi näitä Jabroja itselleni mukaan pidemmälle matkalle ainoina kuulokkeina. Niitä voi pitää päässä tunnin – pari ihan ok, kunhan voi pitää vastaavan tunnin-parin tauon sen jälkeen. Jabrojen akunkesto on myös pitkille matkoille haastava: sen on ilmoitettu olevan 15 tuntia, mutta ANC päällä ei päästä tuohon lukuun.. Matkat jotka kohdistuvat mm. Yhdysvaltoihin, odotusaikoineen, menevät laskennallisesti aika hilkulle ilman välilatausta.

Jabrat kulkevat mukana vähän suurehkossa, mutta suojaavassa kotelossa. Siellä on hyvä paikka donglelle sekä MicroUSB-latausjohdolle.

Lopputulos

Mainiot kuulokkeet kun tarvitsee hyvää hälynpoistoa ja käyttöaika kerralla on järkevän mittainen. Jos on sinut sen kanssa, että vaihtelee kaksia luureja käytössä aktiivisesti olisivat tällaiset tyylikkäät ja modernit “palaveriluurit” erinomaiset olla olemassa ja käytössä. Toimistossa, avokonttorissa, junassa jne hälyisessä paikassa nämä toimivat ja donglen kanssa ne saa käyttöön helposti vaikka välillä kuuntelisi musiikit toisilla kuulokkeilla.

Parhaat puolet

  • Hälynpoisto niin kuuntelijalle kuin käyttäjällekin
  • Äänentoisto riittävän hyvä
  • Helppokäyttöisyys donglen ja Teamsin kanssa
  • Ulkonäkö ja rakenne

Jabrat jatkoivat matkaansa kollegalleni testattavaksi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.